Telefoon

De Verkeersinformatiedienst (VID) maakt gebruik van de mobiele telefoons van weggebruikers. Kastjes langs de weg berekenen met behulp van Bluetooth-signalen de reistijd.

De Verkeersinformatiedienst vangt Bluetooth-signalen van weggebruikers op. Deze signalen worden gebruikt voor de berekening van de reistijd op de betreffende weg. Ongeveer 35 procent van de weggebruikers heeft een telefoon die Bluetooth-signalen uitzendt.

De kastjes gebruiken de signalen alleen voor de reistijdberekening, direct daarna worden de Bluetooth-gegevens weer vernietigd. Er is geen sprake van inbreuk op privacy omdat er geen persoonlijke gegevens worden meegezonden via Bluetooth.

De VID past het systeem alleen op N-wegen toe. Op snelwegen registreren lussen en camera’s de snelheid van de weggebruikers. De VID, die het systeem zelf financiert, heeft de kastjes al aangebracht op de N9 bij Alkmaar, de N11 bij de aansluiting met de A12 en de N702 bij Almere. Het voordeel van de Bluetooth-meting is dat het goedkoper is dan registratie via kentekencamera’s. De kastjes werken desgewenst ook op zonne-energie.