Het ING Economisch Bureau stelt de prognose voor de autoverkopen in 2010 naar boven bij. De snellere stijging van de vraag op de particuliere markt is hiervan de oorzaak.

ING verwacht in 2010 op een stijging van zes procent uit te komen ten opzichte van het crisisjaar 2009. De omzet van autobedrijven zal volgens ING als gevolg daarvan met vier procent stijgen. Dit jaar worden er volgens de nieuwe raming 410.000 nieuwe auto’s verkocht in Nederland. De vraag naar kleine en zuinige auto’s zal, mede door de Europese wetgeving, blijven toenemen.

Toch hoeft de autobranche nog niet te juichen. Het herstel is nog broos en er zijn te veel economische onzekerheden om de groei duurzaam te kunnen noemen. Bovendien wacht de branche opnieuw een zwaar jaar want een stijging van slechts zes procent ten opzichte van rampjaar 2009 is geen reden voor feest.

Marinus van der Meer, ING sectormanager Automotive: “Wij zien weer groei in de autobranche. De eerste twee maanden van 2010 laten hogere verkoopaantallen zien voor nieuwe auto’s. Groei en uiteindelijk echt herstel zijn belangrijk, want 2009 is een zeer moeilijk jaar geweest. Klanten zijn minder merktrouw en wij zien een verschuiving naar kleinere modellen.”