Opel-logo

De Duitse overheid vertraagt met opzet de besprekingen over het al dan niet toezeggen van een lening aan Opel. Dat zegt de minister van Economie van de deelstaat Thuringia in de Duitse media.

De regering van de deelstaat Thuringia beschuldigt de landelijke overheid van het opzettelijk vertragen van het besluitproces over de aanvraag van een lening voor Opel. De minister van Economie van die deelstaat zegt dat de overheid het besluit wil uitstellen tot begin mei, wanneer er verkiezingen zijn in een belangrijke deelstaat.

In het Oost-Duitse Thuringia staat de Eisenach-fabriek van Opel. Deze fabriek is belangrijk voor de economie in het gebied en de regering van de deelstaat wil daarom snel duidelijkheid van de landelijke overheid. Het geven van staatssteun aan Opel ligt echter gevoelig bij bondskanselier Angela Merkel en haar regering, na de het plotselinge besluit vorig jaar van General Motors om Opel toch niet te verkopen.

GM zoekt naar 1,8 miljard euro staatssteun bij de Opel-producerende landen. Erg enthousiast is er nog niet gereageerd op het verzoek. Engeland heeft als enige land geld toegezegd, 300 miljoen euro. Spanje en Polen zijn de aanvraag nog steeds aan het bespreken. GM wil met het geld de 3,7 miljard kostende reorganisatie voor een deel bekostigen.