Bovag vlag

Bovag wil dat de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting worden afgeschaft. Dat is een van de vijf standpunten die de brancheorganisatie presenteert in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen in juni.

De provinciale opcenten bovenop de motorrijtuigenbelasting moeten worden afgeschaft, vindt brancheorganisatie Bovag. De automobilisten moeten zo gecompenseerd worden voor de verhoging van de afgelopen twee jaar.

Bovag-directeur Koos Burgman: “Over het verdwijnen van de opcenten hoeven we sowieso niet rouwig te zijn: het is feitelijk erg oneerlijk om een provinciale belasting, die aan tal van provinciale zaken wordt besteed, alleen bij de automobilist op te halen.”

Bovag geeft aan dat de automobilisten in Nederland de afgelopen kabinetsperiode een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro om de oren kregen. De verhoging van de bijtelling, accijns op diesel en LPG en de ingevoerde milieutoeslagen waren daar verantwoordelijk voor.

Naast de afschaffing van de provinciale opcenten presenteert Bovag nog vier speerpunten in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni. De belangrijkste daarvan is dat Bovag achter het huidige wetsvoorstel van de kilometerheffing staat. “Er is op nationaal niveau geen effectievere manier om de problemen van bereikbaarheid en milieu aan te pakken, onder gelijktijdige eerlijker verdeling van de autolasten”, aldus de organisatie in een persbericht.