Seat Ecomotive modellen

De komende vijf jaar zijn cruciaal voor Seat. Als het merk over vijf jaar geen structurele winst kan maken dan trekt moederbedrijf Volkswagen de stekker eruit.

Seat moet in de komende vijf jaar weer een winstgevend merk met toekomst worden. Er is een vijfjarenplan opgesteld voor het Spaanse merk. Het is de laatste kans voor Seat, zo weet ook Seat-baas James Muir. Tegen het Britse tijdschrift Autocar zegt hij: “Dit is de laatste poging om Seat als merk bestaansrecht te geven.”

Hij voegt eraan toe dat het ‘weinig zin heeft’ om hier anders over te denken. Hij doelt daarmee op de slechte cijfers van afgelopen jaren en de groeiende frustratie bij de hoge bazen in Duitsland. Toch is Muir niet droevig gestemd: “Ik geloof dat het kan.”

Eén van de onderdelen van het verder nog onduidelijke vijfjarenplan is om de productie van de nog te verschijnen Audi Q3 onder te brengen in de Seat-fabriek in Martorell. Deze fabriek draait slechts op zestig procent van haar capaciteit en dat moet minstens negentig procent zijn om winstgevend te zijn. In theorie kunnen er jaarlijks 500.000 auto’s van de band lopen. Met de komst van de Q3 is Seat als merk echter nog niet geholpen.