Autodemontage

De verplichte verwijderingsbijdrage van nieuwe auto’s wordt op 1 juli verdrievoudigd. Autorecycling Nederland (ARN) heeft de opbrengsten nodig voor een nieuwe fabriek en onderzoek naar nieuwe recyclingstechnologieën.

ARN verhoogt de verwijderingsbijdrage van nieuwe auto’s van 15 naar 45 euro. Per 1 juli dienen autokopers dus 30 euro meer af te dragen. Volgens ARN-directeur Dave Bebelaar is de maatregel tijdelijk: “Zodra het kan, zullen we deze verhoging weer terugdraaien, maar de kosten gaan voor de baat uit.”

De opbrengst wordt geïnvesteerd in een nieuwe recyclingfabriek in Tiel, waarvan de gebouwen inmiddels zijn opgeleverd. Hier opent ook een onderzoekscentrum, waar de komende jaren nieuwe recyclingtechnieken worden ontwikkeld. De verwerking van hybride- en elektrische auto’s vereist een nieuwe aanpak.

Het ARN heeft zich als doel gesteld om in 2015 95 procent van elke auto te recyclen. Nu is dat nog 85 procent. Dat betekent dat er jaarlijks 25 miljoen extra shredderafval verwerkt moet worden. Deze overblijfselen voeren de recyclingbedrijven nu nog af naar de vuilstort.