Ford Mondeo

Als het aan enkele grote bedrijven ligt dan komt er binnenkort een einde aan het onbeperkt aantal privékilometers met een auto van de zaak. Uit een proef van Leaseplan blijkt dat werknemers tien procent minder kilometers rijden als ze zelf voor een deel van de kosten moeten opdraaien. Dat schrijft het AD dinsdag.

Een aantal grote werkgevers wil volgens Leaseplan het aantal privékilometers van werknemers met een auto van de zaak aan banden leggen. De leasemaatschappij voerde een proef uit bij bouwbedrijf Dura Vermeer. Daaruit blijkt dat werknemers tien procent minder privékilometers afleggen als ze zelf voor een deel moeten meebetalen.

In de proef kregen de leaserijders een maandbudget. Bij overschrijding daarvan moeten ze zelf gaan betalen. Als er budget overblijft dan wordt dat bedrag uitgekeerd op de bankrekening van de leaserijder. Deze financiële stimulans zorgde ervoor dat werknemers daadwerkelijk minder gingen rijden in privétijd.

Voor bedrijven heeft dit als voordeel dat ze veel eenvoudiger de vervoerskosten kunnen begroten. Dat was voor Dura Vermeer volgens eigen zeggen niet de belangrijkste reden, het bedrijf zegt dat het vooral om het milieu te doen is. Overigens zijn er nu al veel bedrijven die een maximum aantal privékilometers in het leasecontract opnemen.