Lancia en Chrysler op de autosalon van Genève in 2010

Fiat maakt haast met de reorganisatie van Lancia, Chrysler, Jeep en Dodge in Europa. In Duitsland zijn alle dealerschappen van deze merken al opgezegd en dat gaat in Nederland ook gebeuren, melden bronnen aan het vakblad Automotive.

Chrysler gaat op in Lancia en dat betekent dat het dealernetwerk op de schop gaat. Nu zijn er zo’n zeventig dealers die Chrysler of Lancia verkopen in Nederland, vaak gecombineerd met andere merken. Hoeveel verkooppunten er overblijven is niet bekend. Alle dealercontracten worden opgezegd en dan gaat Fiat per regio bekijken welke bedrijven het dealerschap van Lancia mogen voeren.

Alle ‘nieuwe’ dealers krijgen straks zowel het logo van Lancia als Jeep op de gevel. Chrysler en Dodge verdwijnen en hetzelfde geldt voor de Nederlandse Chrysler-importeur. De import van Jeep en de huidige, laatste, Chrysler-modellen verloopt straks via Fiat Nederland.

De reorganisatie van het dealernetwerk moet in heel Europa in de loop van 2011 worden afgerond. De nieuwe dealers kunnen dan direct aan de slag met drie nieuwe modellen die Lancia in dat jaar lanceert. De belangrijkste is de nieuwe Ypsilon. Ook komt de nieuwe Chrysler 300C als Lancia naar Europa en wordt de Voyager omgebouwd tot Lancia. De Musa blijft tot 2012 in het assortiment en de Delta tot eind 2013.