15 tot en met 21 mei 2010.
Autominnend Nederland kan zich weer verheugen op nieuwe automodellen, inclusief milieuvriendelijk aangedreven exemplaren. Enkele auto’s die op korte termijn verschijnen hebben een prijskaartje gekregen. Het herstel op de Europese automarkten wordt een langduriger kwestie dan voorzien. Er is ook slecht nieuws voor consumenten: zij kunnen stijgende autokosten tegemoet zien.

En de prijs is…
De Skoda Fabia RS is terug in het assortiment. De snelste Fabia kost 23.150 euro en is er ook als Combi. Suzuki heeft flink geschrapt in het leveringsprogramma van de Grand Vitara. De vanafprijs ligt nu op 27.799 euro. De Peugeot 308 GTi blaast het iconische label ‘GTi’ nieuw leven in. Het merk maakt direct de prijs bekend. Met de zomer in zicht verlaagt VW de prijzen van de coupé-cabriolet Volkswagen Eos met 3.100 euro.

Infiniti stelt de vanafprijs van de EX30d vast op 50.300 euro en verlaagt tegelijkertijd de EX37-prijs met ruim 15.000 euro. De snelste vierzits cabrio ter wereld, de Bentley Continental GTC Supersports Convertible, is nu te bestellen vanaf 343.462 euro. De eerste volwaardige elektrische auto in Nederland, de Nissan Leaf, kost 32.839 euro inclusief accupakket.

In blijde verwachting
De eerste exemplaren van de elektrische Mitsubishi iMiEV staan op Nederlands kenteken en worden de komende maanden in ons land getest. Na de zomer arriveert de nieuwe Jeep Grand Cherokee eindelijk in Europa. De Volkswagen Polo BiFuel kan zowel op benzine als op lpg rijden. De Duitse constructiespecialist Xenatec heeft een Maybach Coupé ontwikkeld.

Tweede crisisgolf?
Op de Europese automarkt lijkt het voorzichtig herstel ten einde te komen, vooral door het aflopen van sloopregelingen op de grootste markten. Ook de crisis in de eurozone kan het herstel vertragen en treft Volkswagen het meest. De omvang van het Nederlandse autolease wagenpark krimpt nog steeds.

Autokosten flink omhoog
Vanwege nieuwe recyclingstechnologieën wordt de verplichte verwijderingsbijdrage op 1 juli verdrievoudigd, van 15 naar 45 euro. Daarnaast gaan de premies van autoverzekeringen flink omhoog. Als het aan enkele grote bedrijven ligt, komt er binnenkort een einde aan het onbeperkte privégebruik van leaseauto’s.

Overige highlights:

Video tip:

Column:

  • Help! – Willem van den Elskamp

Meer autonieuws?
Bekijk het volledige nieuwsoverzicht op Autokopen.nl.