Het Italiaanse designhuis annex carrosseriebouwer Pininfarina bestaat 80 jaar. Om dat te vieren presenteert Pininfarina de geheel zelf ontwikkelde Nido EV. Het prototype is een elektrische auto van het formaat Smart.

Al in 2004 onthulde Pininfarina het studiemodel Nido, dat toen diverse prijzen won en zelfs werd opgenomen in de collectie van het museum voor moderne kunst MoMA in New York. Het Nido Development Programma komt nu eindelijk met het eerste rijdende prototype. De Nido, die uiterlijk slechts een kleine update onderging, is een tweezits stadsauto die geheel op elektriciteit rijdt. De afmetingen zijn nauwelijks groter dan die van de bekende Smart ForTwo.

De Nido is technisch echter geavanceerder. Het elektrisch voertuig (EV) maakt gebruik van Ni-NaCl accu’s. Deze zijn 100 procent te recyclen en bevatten volgens de fabrikant geen vervuilende chemicaliën. Hiermee toont Pininfarina haar strategie voor duurzame mobiliteit: in plaats van alleen naar de aandrijflijn te kijken zoekt de firma naar oplossingen voor de gehelec ‘wiel tot wiel uitstoot’. Daarnaast is er aandacht voor veiligheid, aerodynamisch ontwerp, energiebesparing en lichtgewicht materialen. Het prototype weegt 900 kg maar bij de productie zal het stalen frame door een aluminium worden vervangen.

Het Nido-programma omvat naast de auto ook de ontwikkeling van een modulair platform voor hybrides en EV’s. In de nabije toekomst wil Pininfarina met nieuwe conceptcars laten zien dat op dit platform ook een 2+2 zitter, een hybride variant en een versie met de motor voorin passen. Er zijn zelfs plannen voor een kleine pick-up en bestelwagenvariant. Daarnaast gaat het designhuis verder met de ontwikkeling van de elektrische BlueCar, die al dit jaar op de markt verschijnt.