Carlos Ghosn

“Je moet groot worden of je verdwijnt van het speelveld.” Dat zei Renault-Nissan CEO Carlos Ghosn dinsdag tijdens een toespraak in Detroit. “Kleine autobouwers redden het niet.”

Carlos Ghosn windt er geen doekjes om. Volgens de Renault-Nissan topman overleven alleen grote autobouwers die op alle markten, in alle segmenten en met alle soorten technologie actief zijn. Fabrikanten die niet meer dan drie miljoen auto’s per jaar maken redden het niet, ook niet als nichespeler.

Ghosn verdedigt met zijn stelling de alliantie die zijn bedrijf onlangs aanging met Daimler, het moederbedrijf van Mercedes en Smart. Hij zegt dat schaalvergroting de enige manier is om de hoge ontwikkelingskosten voor verschillende technieken terug te verdienen. “Autobouwers moeten alle technologie in huis hebben: elektromotoren, hybride aandrijflijnen en brandstofmotoren. Niemand weet welke techniek er uiteindelijk overblijft.”

Ook is Ghosn van mening dat een autofabrikant over de hele wereld actief moet zijn, niet alleen in Europa, Japan en de Verenigde Staten maar ook in China, India, Rusland, Brazilië en Indonesië. Hij gelooft niet in nichespelers. De enige manier om te overleven is om als concern in alle segmenten actief te zijn. De woorden van Ghosn doen denken aan de voorspelling van Fiat-topman Sergio Marchionne eind 2008. Hij gaf toen aan dat er in de toekomst alleen grote spelers op de automarkt overblijven die meer dan 5,5 miljoen auto’s per jaar produceren.