Renault dealer

Europa voert een nieuwe wet in die de concurrentie op de reparatiemarkt moet verbeteren. Fabrieksgarantie blijft voortaan altijd van kracht als de auto wordt onderhouden bij een onafhankelijk autobedrijf.

Autofabrikanten krijgen te maken met strengere regels in Europa. Ze moeten verplicht technische informatie over modellen vrijgeven aan onafhankelijke autobedrijven. Fabrieksgarantie blijft voortaan in tact als eigenaren hun auto niet bij de officiële merkdealer laten onderhouden.

De Europese Unie wil met de nieuwe wet de concurrentie op de reparatiemarkt verbeteren. Nu krijgen onafhankelijke autobedrijven maar moeilijk toegang tot technische informatie en originele onderdelen van autofabrikanten. Toch blijft de dealer in het voordeel omdat het technische personeel van de merkdealers vaak specialistische bijscholing krijgt van de importeur.

Op 1 juni gaat de nieuwe wet in, zo heeft de nieuwe commissaris van mededinging, de Spanjaard Joaquin Almunia, bekend gemaakt. De wet kwam echter grotendeels tot stand onder zijn voorganger Neelie Kroes.