Murray T.27

Gordon Murray, de bekende ontwerper van de McLaren F1, werkt aan een eigen stadsauto. De eerste details van het elektrisch aangedreven autootje zijn nu bekend.

Het stadsautoproject, dat volgens ontwerper Murray revolutionair is, krijgt steeds meer vorm. De ontwerper van diverse Formule 1-auto’s en de bejubelde McLaren F1 heeft zich gestort op de ontwikkeling van de T.25 en T.27. Die eerste heeft een 1.0 driecilinder aan boord, de T.27 is elektrisch aangedreven. Over die laatste geeft Murray nu meer informatie vrij.

De auto weegt slechts 680 kilogram en heeft een 25 kW sterke elektromotor aan boord. Een generator laadt de lithium-ion accu’s bij als deze leeg dreigen te raken. In de gecombineerde modus stoot de T.27 48 g/km CO2 uit. De actieradius bedraagt 130 tot 160 kilometer.

Volgens Murray bereikt de T.27 een topsnelheid van 105 km/u maar heeft het autootje ‘minder dan vijftien seconden’ nodig om vanuit stilstand 100 km/u te bereiken. Het klinkt allemaal mooi maar Murray verwacht pas in april 2011 een rijdend prototype op de weg te hebben. Dan duurt het nog zeker een jaar voordat de T.27 in productie gaat. De T.25 komt al eerder.