Opel Insignia sneeuw

Nederlandse automobilisten gaan dit jaar vroeg naar de bandenspecialist voor een setje winterbanden. Bij sommige bedrijven dreigt zelfs al een tekort te ontstaan.

Door de strenge winter van vorig jaar laten veel Nederlanders dit jaar winterbanden monteren. Afgelopen winter ontstond er een tekort aan winterbanden, veel autobezitters besloten door de aanhoudende sneeuw alsnog winterbanden aan te schaffen maar visten achter het net.

Dit jaar is de run op winterbanden daardoor vroeg van start gegaan. Vorig jaar werden er 1,2 miljoen winterbanden verkocht en marktanalisten verwachten dat het aantal dit jaar nog hoger zal liggen. Nu al ligt de verkoop zo’n 10 procent hoger.

De strenge winter van vorig jaar is niet de enige reden. Veel wintersportgangers reizen nog altijd op zomersloffen af naar hun bestemming maar de boetes voor het rijden zonder winterbanden in Duitsland – bij winterse omstandigheden – zijn onlangs fors verhoogd. Ook in Italië gelden nieuwe regels. Dit jaar geldt voor het eerst in sommige gebieden een algehele winterbandenplicht.