Das Goldene Lenkrad

Das Goldene Lenkrad wordt jaarlijks uitgereikt aan de ‘beste’ nieuwe modellen. Zoals elk jaar is ‘het gouden stuurwiel’ een behoorlijk Duits feestje.

Das Goldene Lenkrad wordt georganiseerd door het Duitse AutoBild magazine. De organisatoren noemen deze verkiezing bescheiden de ‘belangrijkste autoprijs van Europa’. Zoals elk jaar vallen er ook dit jaar vooral Duitse auto’s in de prijzen. De stuurwielen werden uitgereikt aan Audi, Mercedes, Opel, Porsche en Volkswagen. Voor de vorm mag Peugeot ook een beeldje ontvangen.

Audi sleept dit jaar twee prijzen binnen. De A1 is volgens de Duitsers de beste compacte nieuwkomer, de A8 de beste nieuwe auto in het hoge segment. In het middensegment wint de Opel Meriva. Er is ook nog een aparte MPV-categorie waar de Volkswagen Sharan met de prijs aan de haal gaat.

De beste nieuwe SUV is volgens AutoBild de Porsche Cayenne. Bij gebrek aan elektrisch aangedreven Duitse auto’s mag de Peugeot iOn het ‘groene stuurwiel’ mee naar huis nemen. Er is ook nog een ‘Ehren Lenrad’ en die prijs gaat naar, jawel, een Duitser. BMW-baas Norbert Reithofer mocht deze prijs in ontvangst nemen.