Vanaf mei 2011 krijgen bestuurders die worden betrapt met meer dan 1,3 promille alcohol een alcoholslot. De auto start dan alleen nog maar als de bestuurder via een blaaspijpje aantoont dat hij niet heeft gedronken.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur voert vanaf mei het alcoholslot in. Vorig jaar ging het (vorige) kabinet al akkoord met de invoering maar er is wat vertraging opgelopen. Het aantal ongelukken waarbij alcolhol in het spel is moet door de invoering van het slot worden teruggedrongen.

Wie vanaf mei wordt betrapt met een alcoholpromillage van meer dan 1,3 promille – gelijk aan acht tot tien biertjes – achter het stuur krijgt een alcoholslot. De bestuurder moet dan voor het rijden verplicht blazen en als hij meer dan een half glas alcohol op heeft dan start de auto niet. Ook tijdens de rit moet de bestuurder nog een paar keer blazen ten controle.

Bij verslaving kan de overheid een behandeling opleggen. Ook verslaafden krijgen zo’n alcoholslot en geen algeheel rijverbod. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op herhaling met een alcoholslot kleiner is.