Veiligheidseisen elektrische auto

Vanaf februari 2011 moeten elektrische en hybride auto’s aan specifieke veiligheidseisen gaan voldoen. Dat heeft de RDW bekendgemaakt.

Nu er steeds meer elektrische en hybride auto’s gereden worden, komt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) met veiligheidseisen voor deze voertuigen. Die zijn namelijk niet geregeld in de Wegenverkeerswet die uit 1994 stamt.

Voortaan moeten voertuigen met elektromotor en accupakket voldoen aan het zogenaamde ECE-regelement nummer 100, dat zijn de eisen van de Europese Unie voor constructie en veiligheid. Daarnaast stelt de RDW voorwaarden op het gebied van bekabeling, noodschakelaar en plaatsing van het accupakket. Als derde gelden eisen om te voorkomen dat er elektromagnetische storing ontstaat tussen verschillende elektrische en elektronische systemen. Eventueel moeten de voertuigen ook een weggedragtest ondergaan.

De nieuwe eisen gelden vanaf 1 februari 2011 voor iedereen: eigenaren van elektrische en hybride auto’s, fabrikanten en bedrijven die auto’s op brandstof ombouwen naar een elektrisch voertuig of hybride. Het bouwjaar van de auto doet niet ter zake. De auto’s kunnen individueel of in kleine serie, voor nationale goedkeuring, worden aangeboden. Het RDW verstrekt vooraf de nodige informatie.

De dienst merkt op dat de eisen ‘een vrij hoog veiligheidsniveau’ hebben. Daardoor wordt het minder eenvoudig om zelf een voertuig om te bouwen tot elektrische auto. Daarnaast wordt de fabricage of ombouw duurder door de ‘EMC-eis’ (voorkoming van elektromagnetische interferentie). Die brengt testkosten met zich mee, die fabrikanten kunnen doorberekenen in de verkoopprijs. Dat is jammer omdat deze ‘groene’ auto’s vanwege de innovatieve techniek vaak toch al prijzig zijn.