De Tomaso Guara (het laatste model van De Tomaso)

De eerste auto van het uit de as herrezen merk De Tomaso moet nog onthuld worden maar aan plannen ontbreekt het niet. Niet minder dan vijf nieuwe modellen wil het Italiaanse merk de komende jaren op de markt brengen.

Het sportautomerk De Tomaso werkt aan een comeback. Niet als sportautofabrikant maar als luxemerk met een breed assortiment modellen. Vorig jaar kondigde De Tomaso zijn comeback aan. Volgens Italiaanse media heeft het merk grootse plannen.

Het was al bekend dat de Italianen met een crossover, een sedan en een coupé op de markt willen komen. De crossover is het eerste model, waarmee we op de autosalon van Genève in maart al kennis kunnen maken – als alles volgens plan loopt. In juli 2011 start de productie. Nu is bekend geworden dat er op termijn ook een compacte crossover en een premium stadsauto volgen.

Aan productieplaatsen geen gebrek. Het merk nam eerder al de Pininfarina-fabriek nabij Turijn over en kocht de onderdelenfabriek van General Motors-dochter Delphi in Livorno. De Tomaso heeft zijn pijlen gericht op nóg een fabriek, de productiefaciliteit van Fiat op Sicilië. Die wordt komend jaar gesloten als de productie van de huidige Lancia Ypsilon ten einde komt. De Tomaso kan 350 miljoen euro overheidssteun verwachten als het merk de fabriek ‘in de lucht’ houdt.