Lotus Elan

Lotus pakt flink uit op de autosalon van Parijs, die nu in volle gang is. Het merk presenteert er maar liefst vijf conceptcars: de Elise, Elite, Elan, Esprit en Eterne.

De persdagen van de autosalon van Parijs zijn achter de rug. Inmiddels mag het grote publiek zich op de Parijse beursvloer vergapen aan de vele primeurs. Vele foto’s en verslagen vanaf de beursvloer kwamen de afgelopen dagen al voorbij op Autokopen.nl.

Lotus presenteerde in Parijs vijf conceptcars. De Elise, Elite, Elan, Esprit en Eterne laten de toekomst van het Britse sportautomerk zien. Naast de Evora en Elise komen er vier nieuwe modellen in het gamma. De meest opvallende is een vierdeurs coupé onder de naam Eterne.

De Elise blijft in de toekomst het lichtgewicht instapmodel bij Lotus. In 2015 verschijnt het nieuwe model op de markt. De Elise onderscheidt zich met een lage CO2-uitstoot van 150 g/km en het standaard aanwezige start/stop-systeem. Een 2.0 viercilinder motor met 320 pk katapulteert de lichtgewicht Elise in 4,3 seconden van 0 naar 100 km/u.

Een stapje hoger staat de Elan, die de rol van pure sportauto op zich gaat nemen. Een 4.0 V6 motor zorgt voor een ’0-100 sprintje’ in slechts 3,5 seconden. Deze auto biedt volgens Lotus de ‘ultieme rijervaring’. In de herfst van 2013 verschijnt het model op de markt.

De Elite was al eerder onthuld maar is niet de verlate opvolger van de Esprit. Een nieuwe Esprit staat namelijk ook op stapel en komt nog boven de Elite te staan. In het voorjaar van 2013 staat de auto bij de dealers. Een opvallend ontwerp gecombineerd met aansprekende prestaties maken van de Esprit een echt topmodel. De V8 met 620 pk is verantwoordelijk voor een 0-100 km/u-tijd van 3,4 seconden en een topsnelheid van 330 km/u. Van zowel de Elite als de Esprit komen ook hybride-uitvoeringen op de markt.

De Eterne is de meest opvallende nieuwkomer. Lotus is gezwicht voor de vierdeurs-coupé-trend. En dus brengt het merk een Porsche Panamera-tegenhanger op de markt. Het duurt nog tot het voorjaar van 2015 voordat het zover is maar Lotus weet wel al te melden dat er een 5,0 liter V8 onder de motorkap komt te liggen. Ook van de Eterne komt een hybride.