Ben Collins, beter bekend als The Stig uit het tv-programma Top Gear, heeft de rechtszaak gewonnen die de BBC tegen hem had aangespannen. Dat betekent dat hij zijn boek mag publiceren waarin hij onthult de ‘man achter het masker’ te zijn.

Zeven jaar lang speelde coureur en stuntman Ben Collins de rol van The Stig. Al die jaren bleef het geheim dat hij de man in het witte pak was. Daar wilde Collins vanaf, om net als de drie presentatoren de vruchten te kunnen plukken van de merchandising rondom het programma.

Opdrachtgever BBC ontsloeg Collins daarop en spande een rechtszaak aan. Collins zou een geheimhoudingsverklaring hebben ondertekend. Het mysterie wie The Stig is speelt een belangrijke rol in de formule van het razend populaire autoprogramma.

De Britse rechter heeft anders beslist, tot grote vreugde van uitgeverij HarperCollins, die de uitspraak ‘een overwinning van de vrijheid van meningsuiting’ noemde. “Ben Collins heeft een fantastisch verhaal te vertellen over zijn 7 jaar als The Stig, dat een groot publiek zal aanspreken zelfs buiten de autoliefhebbers.” Het boek verschijnt 16 september in Groot-Brittannië onder de titel The Man in the White Suit.

Hoewel de BBC ‘niets uitsluit’ lijkt het niet waarschijnlijk dat de omroep in hoger beroep gaat. Het ligt meer voor de hand dat een nieuwe Stig wordt gerecruteerd. Dat gebeurde ook in 2003, toen de in zwart gehulde Stig werd ontmaskerd als Perry McCarthy. Er zijn zelfs al berichten dat ‘witte’ Stig Collins reeds vervangen is. Zo verscheen The Stig het afgelopen weekend op een officieel Top Gear media-evenement in Duitsland terwijl Collins thuis in Engeland op de foto werd vastgelegd.

De rest van het Top Gear-team lijkt ook vooral de mythe te willen voortzetten. James May, alias Captain Slow, reageerde in het BBC nieuws: “Het is duidelijk dat ik nu zelf een rechtszaak moet gaan aanspannen want ik was de afgelopen 7 jaar The Stig. Ik heb geen idee wie deze kerel is.”