De verkoopcijfers voor nieuwe personenauto’s in Nederland blijven stijgen. In augustus zijn 32 procent meer auto’s verkocht dan een jaar eerder in dezelfde maand. Bovag en Rai Vereniging verhogen daarom de prognose naar 450.000 te verkopen nieuwe auto’s over heel 2010.

De auto-organisaties Bovag, Rai Vereniging en RDC hebben zojuist de verkoopcijfer over augustus bekendgemaakt. De stijging over het eerste halfjaar wordt voortgezet: van januari tot en met augustus 2010 zijn 22,2 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde maanden vorig jaar. Reden voor Bovag en Rai om de prognose voor dit jaar van 410.000 bij te stellen naar 450.000 verwachte nieuwverkopen. In augustus 2010 zijn 36.728 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Ten opzichte van augustus 2009, toen er 27.825 registraties waren, is dat een stijging van 32 procent.

Volkswagen moest zijn eerste plaats als best verkopend merk afstaan in de afgelopen maand aan Toyota. De rest van de top 5 wordt bezet door Peugeot, Opel en Renault. Sommige merken verkochten in augustus circa twee keer zoveel auto’s dan in dezelfde maand van 2009. Daaronder zijn Alfa Romeo, Renault, Seat en Skoda – met dank aan de modellen Giulietta, Mégane, Ibiza, Fabia en Yeti. Met de nieuwe Sportage zag Kia de verkoopcijfers zelfs verdrievoudigen in vergelijking met een jaar eerder. Toch zijn er nog altijd merken die hun nieuwverkopen zagen halveren, zoals Daihatsu, Lancia en Honda.

Net als vorige maand is de Peugeot 107 het best verkochte automodel: in augustus reden 1.614 exemplaren van de compacte auto de showroom uit. Samen met de Peugeot 5008 is de 107 momenteel een verkoophit bij het Franse merk. Op de tweede plaats van bestverkochte auto’s in augustus staat de Volkswagen Polo. Nieuw in de top 5 is de Seat Ibiza, goed voor de 3e plek. De Toyota Aygo en Volkswagen Golf staan genoteerd op de vierde en vijfde positie.