CTenT eZone Plus

Het ministerie van Economische Zaken stelt 3,5 miljoen euro extra beschikbaar voor de ontwikkeling van elektrisch rijden. Dat bedrag komt bovenop de 15 miljoen euro die hiervoor op een eerder tijdstip is vrijgemaakt.

Demissionair minister van der Hoeven van Economische Zaken nodigt het Nederlandse bedrijfsleven uit om plannen in te dienen op het terrein van elektrische mobiliteit. Er is extra subsidie beschikbaar voor snel te realiseren plannen die passen binnen de thema’s van het innovatieprogramma High Tech Automotive Systems (HTAS), zo maakte de minister gisteren bekend. Ze sprak bij de opening van het Europese hoofdkantoor van het Zuid-Koreaanse CT&T in Amsterdam.

CT&T is een bedrijf dat elektrische auto’s en bussen bouwt. Volgend jaar wil het bedrijf 20.000 elektrische voertuigen (EV) produceren, in 2013 moeten dat er al drie keer zoveel zijn. CT&T investeert nu in Nederland om de Europese markt te veroveren. Dat moet wel gaan lukken want een Zuid-Koreaanse elektrische personenauto zou circa 15.000 euro kosten – slechts de helft van de prijs van de exemplaren die nu op de Nederlandse markt verschijnen. Aan de andere kant zitten hieronder ook voertuigen die meer weghebben van golf carts.

Het geld dat Van der Hoeven beschikbaar stelt voor Nederlandse bedrijven moet duurzame automobiliteit ondersteunen plus de economie een structurele impuls geven. Te denken valt aan de verdere ontwikkeling van batterijtechnologie of het verhogen van de veiligheid van EV’s bij aanrijdingen. De nieuwe subsidie is begroot op 3,5 miljoen euro, die de eerder beschikbaar gestelde 15 miljoen euro aanvult.