Fisker Karma

Eindelijk is het zover, de productieversie van de Fisker Karma is klaar voor de verkoop. Begin oktober wordt deze versie tentoongesteld op de autobeurs in Parijs. Met de Karma bewijst het jonge merk dat sexy performance cars ook milieuvriendelijk kunnen zijn.

Het ontwerp dateert al van eind 2007, maar nu is de Fisker Karma gereed voor productie en verkoop op de Europese markt. De fraai vormgegeven vierdeurs sportsedan zal op de Autosalon van Parijs worden geshowd. De auto illustreert dat mooi en snel ook zuinig en schoon kan zijn.

Want de troef van de Karma is toch wel de aandrijflijn. De auto kan 80 km lang geheel elektrisch rijden. Tegen de tijd dat de accu’s leeg raken slaat een motortje aan dat de batterijen weer oplaadt. Zodoende wordt de actieradius verlengd tot circa 480 km in totaal. Gaf de fabrikant eerder een verbruik op van 3,5 l/100 km, nu stelt Fisker dat het jaarlijks gemiddelde uit kan komen op wel 2,4 l/100 km – dat zou 1 op 41,7 zijn, een cijfer dat bijna niet te geloven is bij een sportsedan die in slechts 5,9 seconden van 0-100 km/u accelereert. De CO2-uitstoot is 83 g/km. De topsnelheid ligt op 200 km/u.

Om consumenten te wijzen op de voordelen van de Karma, grijpt Fisker de Parijse autoshow aan om een nieuwe reclamecampagne te starten. Daarnaast zal het bedrijf op de beurs mededelingen doen over importeurs en verkooppunten in Europa. Eerder meldden wij al dat Kroymans in Hilversum de Nederlandse import voor rekening neemt. In ons land gaat de Fisker Karma in de verkoop voor 94.605 euro inclusief btw. De sportwagen is vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. De fiscale bijtelling is beperkt tot 14 procent.