Dit is de Ferrari SA Aperta, de langverwachte cabrio-uitvoering van de 599 GTB. Tegelijk met het vrijgeven van de eerste foto’s meldt Ferrari dat de auto al is uitverkocht.

Slechts tachtig exemplaren bouwt Ferrari van de SA Aperta, als eerbetoon aan het tachtigjarige bestaan van designhuis Pininfarina. SA staat dan ook voor Sergio en Andrea Pininfarina, die een grote rol speelden bij het bedrijf. Andrea Pininfarina kwam in 2008 door een scooterongeluk om het leven. Aperta is overigens Italiaans voor ‘open’.

De SA Aperta heeft een klein stoffen dakje, dat bij slecht weer over de cockpit gespannen kan worden. Ferrari zegt dat de SA Aperta net zo stijf is als de dichte 599. De verstevigingen in de koets hebben ‘nauwelijks’ geleid tot gewichtstoename maar de Italianen melden niet hoeveel de Aperta weegt.

De SA Aperta heeft de 670 pk sterke V12 van de Ferrari 599 GTO onder de motorkap liggen. Die heeft 50 pk meer dan de V12 in de 599 GTB. Verder is de SA Aperta nóg iets verlaagd en ligt ook de daklijn lager voor een betere aerodynamica. De exclusieve 599 is voor het eerst te bewonderen op de autosalon van Parijs volgende week. Vermogende geïnteresseerden hebben pech: alle tachtig exemplaren zijn al vergeven.