Euro 6-dieselmotor PSA en Ford

De Ford Motor Company en PSA Peugeot Citroën vieren dat ze 10 jaar samenwerken in de ontwikkeling van motoren. Bij deze gelegenheid hebben ze bekendgemaakt dat er een nieuwe fase in de steigers staat: de ontwikkeling van Euro 6-dieselmotoren.

De succesvolle samenwerking tussen Ford, Peugeot en Citroën op het gebied van dieselmotor-ontwikkeling wordt voortgezet. In een nieuwe, zesde fase van het zogenaamde ‘Gemini-project’ richt de Research & Development zich op dieselmotoren die voldoen aan de Euro 6-normen voor uitlaatgassen.

De fabrikanten volgen hiervoor de trend van toenemende prestaties in combinatie met minder brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke gassen. De eerste motoren zullen in 2013 in productie gaan. De begrote kosten liggen op circa 300 miljoen euro en worden gedeeld door de twee autoconcerns. Behalve kennisuitwisseling moet het project ook schaalvoordelen (lees: besparingen) opleveren.

In juni 2000 startte het Gemini-project met de ontwikkeling van dieselmotoren die een inhoud hadden van 1,4 tot 3,0 liter. In 2009 werd het project verlengd met een vijfde fase, voor Euro 5-motoren. Aan het eind van dit kalenderjaar hopen Ford en PSA in totaal 16,5 miljoen motoren te hebben geproduceerd binnen het Gemini-kader. Deze motoren – door Ford ‘TDCI’ genoemd en door PSa ‘HDi’ – liggen in auto’s van de merken Ford, Peugeot, Citroën, Mazda, Jaguar, Land Rover en Volvo.