De lang verwachte Audi Q3 komt nog dit jaar op de Europese markt. Waarschijnlijk debuteert de cross-over in april op de autoshow van Sjanghai. In september of oktober moet het kleine broertje van de Q7 en Q5 hier te koop zijn. Hier volgen alvast de eerste specificaties.

De komst van de Q3 is door twee Audi ‘insiders’, onafhankelijk van elkaar, bevestigd. Op het blog CarScoops wordt uit de boeken gedaan dat de Q3 op het platform van de Volkswagen Tiguan komt te staan. Audi wil de nieuwkomer ‘bijzonder sportief’ maken. Daarvoor past het merk onder andere de befaamde Quattro-vierwielaandrijving toe.

Onder de motoren die vanaf de verkoopstart te verkrijgen zijn zal een diesel zitten, de 170 pk 2.0 TDI. Deze wordt gekoppeld aan een S Tronic transmissie met dubbele koppeling. Dezelfde transmissie is beschikbaar voor de 211 pk 2.0 TFSI-benzinemotor. Als derde komt er een instap-benzinemotor van 170 pk. Deze krachtbron, eveneens een tweeliter TFSI, wordt gecombineerd met een zestraps handmatige versnellingsbak. Op latere datum zullen meer aandrijflijnen beschikbaar komen.

Helaas is er nog geen informatie beschikbaar over de prestaties. Wel over de CO2-uitstoot; deze ligt op 172 en 184 g/km voor de benzinemotoren en op 158 g/km voor de diesel. Het uiterlijk van de Audi Q3 is gebaseerd op het Cross Coupé Quattro Concept uit 2007 (hier afgebeeld). Echter, zo zegt een Audi-technicus tegen dagblad De Telegraaf, de Q3 zal ook kenmerken hebben van het Steppenwolf Concept uit het jaar 2000. Zo krijgt de kleinste SUV van Audi geen rechte achterzijde maar een schuin geplaatste achterklep. Dit moet de dynamiek ten goede komen.

De Audi Q3 wordt een concurrent van de BMW X1 en de Range Rover Evoque, die in de zomer op de markt komt. Het debuut van de Q3 zal waarschijnlijk voor het eerst te zien zijn tijdens de autoshow van Sjanghai in april. Tegen die tijd hopen we meer informatie te kunnen verstrekken. Prijzen worden pas bekend rond de Nederlandse showroom introductie.