Hier is ‘ie dan, de productierijpe Noble M600. Het topmodel van de Britse sportwagenfabrikant is een mooie en gewaagde concurrent voor de Ferrari 458 Italia en de Lamborghini Gallardo.

Een topsnelheid van 362 km/u, een sprinttijd van 3 seconden rond voor de 0 tot 97 km/u (0-60 mijl/u) en een vermogen-gewichtsverdeling van 520 pk/ton – dat is in een notendop de Noble M600. Het zijn prestaties waarbij je je vingers aflikt.

Nu heeft fabrikant Noble gezocht naar het beste evenwicht tussen een ‘over de top’ track car en een prettige rijdersauto, wat grotendeels gelukt is. In de auto is het prettig toeven met een interieur dat van vele gemakken voorzien is. Zo zijn air conditioning en een audiosysteem standaard aanwezig. Daartegenover zijn zaken als ABS en traction control níét standaard present of in ieder geval niet ingeschakeld, om het karakter van supercar te benadrukken. Wil je bijvoorbeeld de traction control inschakelen dan moet je eerst – alsof je in een straaljager zit – een klepje openen om erbij te kunnen.

De M600 zat al lang in de pijplijn maar nu is hij productieklaar. De auto heeft een body van koolstofvezel composiet, opgebouwd rondom een space frame. Ondanks de gebruikte materialen weegt het productiemodel meer dan de geplande ton, namelijk 1.250 kg. De auto wordt aangedreven met een 4,4 liter V8 van Yamaha die over de lengte in het midden van de M600 ligt, plus een zesverzets automatische versnellingsbak.

Noble wil jaarlijks vijftig stuks van de M600 bouwen. Voor het eerste jaar is de fabrikant al binnen want het bedrijf in Leicester heeft de eerste vijftig orders al op de plank liggen. De prijs ligt op bijna 200.000 Britse pond, omgerekend een kleine 350.000 euro – natuurlijk exclusief de BPM die we in Nederland kennen.