Audi A5 Coupé 2012

De Audi A5 oogt vier jaar na z’n introductie nog altijd fris. Toch heeft Audi ruimte gevonden voor verbeteringen, ook onder de motorkap. Diverse uitvoeringen vallen nu in de 20 procent bijtellingscategorie.

Audi geeft de A5 en S5 Coupé, Cabriolet en Sportback een facelift. Hoewel de Sportback amper een jaar op de markt is profiteert hij gewoon mee van de verbeteringen. Optisch bestaan die uit een vernieuwde grille met afgeronde hoeken, nieuwe koplampen en nieuwe achterlichtunits. Xenonverlichting is voortaan standaard, net als opvallende LED-dagrijverlichting. Het interieur profiteert van nieuwe materialen, nieuwe bekledingsopties en een nieuw vormgegeven stuurwiel.

Technisch zijn er de nodige aanpassingen. Zo monteert Audi voortaan een start/stop-systeem op alle uitvoeringen. De 170 pk sterke 1.8 TFSI is vernieuwd en stoot nog maar 134 g/km CO2 uit, goed voor 20 procent bijtelling in plaats van 25. De 3.2 FSI ruimt het veld voor de 3.0 TFSI V6 met 272 pk. Bij de dieselmotoren blijft alles bij het oude maar ze zijn wel zuiniger geworden. De S5 ondergaat een harttransplantatie. De 4.2 V8 maakt plaats voor de 3.0 TFSI met 333 pk. Die heeft iets minder vermogen dan de achtcilinder maar dankzij de turbocompressor gaan de prestaties er niet op achteruit, terwijl het brandstofverbruik 20 procent lager ligt.

De nieuwe vanafprijs is al bekend en blijft nagenoeg gelijk: 39.345 euro voor de A5 Sportback 1.8 TFSI. Na de zomer start Audi met de levering.