Saab PhoeniX

De conceptcar van Saab op de autosalon van Genève heet PhoeniX en laat een glimp zien van de volgende generatie 9-3. De 9-5 Estate is de tweede Saab-primeur.

Symbolischer kan het niet. De conceptcar van Saab heet PhoeniX. Inderdaad, uit de as herrezen. De Zweden hebben zich aardig uitgeleefd op de auto. De ‘spoilers’ aan de zijkant zorgen voor een betere aerodynamica en downforce. Verder vallen de doorzichtige motorkap, de zwarte wielen met propellordesign en de vleugeldeuren op.

We vragen aan een woordvoerder van Saab wat de bedoeling is van dit studiemodel: “Het is een designstudie die een hint geeft naar de nieuwe Saab 9-3, die in oktober 2012 op de markt komt. Met name de vouwen over de voor- en achterwielen zijn aanwijsbare ontwerpelementen van de nieuwe 9-3.”

De PhoeniX biedt ook technisch interessant nieuws. Onder de motorkap ligt namelijk een 1.6 turbomotor van BMW. Het blok in de conceptcar produceert 200 pk en gaan we als eerste terugzien in de nieuwe 9-3. Dat geldt ook voor het infotainmentsysteem, dat is ontwikkeld door Google.

Op de Saab-stand, die is voorzien van levensgrote ijsblokken, staat ook de nieuwe 9-5 Estate te schitteren. Saab kondigt de auto aan als SportCombi maar in Nederland krijgt de stationwagen ‘gewoon’ de naam Estate. Dit is een belangrijke model voor Saab en moet de verkopen van de 9-5 gaan verdubbelen.