Voor het derde achtereenvolgende jaar hebben de lezers van het Duitse tijdschrift Autobild de Volkswagen Caddy 4Motion gekozen tot All-Wheel Drive Auto van het Jaar. In de categorie terreinwagens en SUV’s is de Kia Sportage de verrassende nieuwkomer.

De Autobild Allrad-Stars zijn weer toegekend. Ongeveer 120.000 lezers van het Duitse blad maakten hun keuze uit 136 modellen in negen categorieën. Voor iedere categorie werd daarna een winnaar bepaald, evenals een eervolle vermelding in het importsegment – Duitsers zijn immers genegen om vooral Duitse merken te kiezen.

Onder de betaalbaarste AWD-personenauto’s (tot 25.000 euro) behaalt de Volkswagen Caddy 4Motion de eerste plaats. De personenuitvoering die in Duitsland van het bestelwagentje te krijgen is won ook al in 2009 en 2010. Bij de duurdere exemplaren eindigen de Audi A4 Quattro en Audi A8 Quattro bovenaan. De eervolle vermelding in het personenwagen-segment gaat naar de Subaru Impreza, die vorig jaar ook al in de prijzen viel.

In de categorie AWD terreinwagens en SUV’s tot 25.000 euro is het geen Duitse auto die wint maar de Koreaanse Kia Sportage. Dit model gaat er ook vandoor met de vermelding in het importsegment. Onder de duurdere terreinwagens en SUV’s winnen de BMW X3, de Volkswagen Touareg en de Mercedes G-klasse. Om het Duitse feestje compleet te maken, gaat de eerste prijs in de categorie pick-ups naar de VW Amarok en die van de AWD sportwagens, coupé‘s en cabrio’s naar de Porsche 911 Carrera 4/Turbo.

Ook de Autobild redactie deelde tijdens de ceremonie nog een prijs uit, de Goodyear Innovation Award 2011. Die ging naar de Peugeot 3008 Hybrid4, ‘s werelds eerste dieselhybride. De diesel- en elektromotor drijven elk een paar wielen aan. Daaruit blijkt dat er buiten Duitsland evengoed prima All-Wheel Drive auto’s te krijgen zijn.