Het Britse bedrijf Eagle presenteert volgende maand, 50 jaar na de onthulling van de Jaguar E-Type, een lichtgewicht Speedster-variant van dit iconische model. Deze heeft de fraaie looks van de klassieker maar de prestaties van een moderne sportwagen.

Het begon allemaal een aantal jaar geleden toen een klant Eagle, een Jaguar E-Type specialist, vroeg ‘iets speciaals’ te bouwen. Het idee ontstond een dakloze variant te ontwikkelen op basis van de bekende Jaguar E-Type. Inmiddels is de resulterende Eagle Jaguar E-Type Speedster zover doorontwikkeld dat deze over een maand onthuld wordt op de Salon Privé in Londen, een evenement voor het topsegment van de automarkt.

Voor het in- en exterieur van de speedster is Eagle trouw gebleven aan dat van het origineel uit de jaren ’60. Het dak ontbreekt, de voorruit is verlaagd en ook de bodem staat dichter bij de grond. De spoorbreedte en wielkasten zijn verbreed. De speedster is voorzien van 16 inch wielen en geventileerde remschijven. De carrosserie is gestroomlijnder, wat weerspiegeld wordt in de gladde ‘waterval’ console in de cockpit. Hier komen bedieningsfunctionaliteit, luxe en klassieke styling samen.

De ophanging en het remsysteem zijn vervangen door hedendaagse maar originele Jaguar-onderdelen. De vijftraps versnellingsbak en de 4,7 liter motor in de speedster zijn van Eagle zelf afkomstig. Ze drijven de E-Type aan met maximaal 310 pk vermogen en 461 Nm koppel. Ondertussen weegt de Speedster nauwelijks meer dan 1.000 kg. Vanuit stilstand kan de kilometerteller binnen 5 seconden op de 100 km/u staan, de top wordt pas bereikt bij 260 km/u.

Over de prijs heeft Eagle nog niets bekendgemaakt. Die zal naar verwachting pittig zijn. Behalve een historische E-Type en de moderne onderdelen tikken ook de werkuren aan. Eagle haalt alle auto’s met de hand uit elkaar en bouwt ze op dezelfde wijze weer op.