Opel Zafira Tourer

Opel speelt een thuiswedstrijd in Frankfurt en pakt flink uit met vier primeurs. De One Euro Car, de nieuwe Zafira, Astra GTC en de nieuwe Combo schitteren op de IAA.
Update: De basisprijs voor de Zafira Business Edition met 1.4 Turbo EcoFlex benzinemotor met 120 pk bedraagt 28.595 euro. De 1.4 Turbo EcoFlex met 120 pk kost 28.795 euro in Edition-uitvoering. De Cosmo-versie met dezelfde motor kost 31.295 euro. De Zafira Tourer staat in december 2011 bij de dealers.

Van alle Duitse merken heeft Opel zo’n beetje de kleinste – of meest bescheiden – stand maar het nieuws is er niet minder om. Sterker nog, het merk brengt vier primeurs mee. De belangrijkste is de Zafira Tourer.

De derde generatie Zafira staat een treetje hoger op de ladder dan het uitgaande model. De materialen op het dashboard ogen luxueus en zijn meer van Insignia-niveau dan van Astra-niveau. “Dat zeg je goed, we willen met de Zafira Tourer een hoger niveau bereiken”, vult de perschef van Opel aan. De nieuwe Zafira Tourer is behoorlijk ruim, zowel voor- als achterin kunnen lange personen een prima plaats vinden. De prijzen kan hij op dit moment nog niet geven maar kunnen op elk moment bekend worden gemaakt.

De Astra GTC is het tweede nieuwe model. De auto oogt sportief als ‘ie ‘in het echt’ voor je staat, de persfoto’s liegen dus niet. Een leuke aanvulling op het succesvolle Astra-gamma en Opel Nederland is dan ook erg blij met deze ‘image builder’. Veel praktischer maar niet minder belangrijk is de nieuwe Combo, die op de Fiat Doblo is gebaseerd.

Van een hele andere orde is de One Euro Car. Een erg leuk ding om te zien en veel sportiever van vorm dan bijvoorbeeld de Renault Twizy. Opel wacht de reacties op de IAA af en gaat dan een businessplan indienen bij grote baas General Motors, in de hoop dat de auto dan in productie kan. Het vermogen van de One Euro Car is 49 pk, het koppel bedraagt 58 Nm.