Hij leek het kind van de crisis te worden maar de Viper is terug. De nieuwe SRT Viper maakt op dit moment zijn werelddebuut op de autoshow van New York.

Eindelijk kunnen we kennismaken met de nieuwe SRT Viper. Lange tijd leek de toekomst van dit monster onzeker maar de hoge bazen besloten dat er tóch een opvolger mocht komen. Die is er nu en hij doet niet aan downsizing. Onder de enorme motorkap ligt een 8,4 liter V10.

De SRT Viper is zo’n beetje de ultieme Amerikaanse supercar. Hij wordt met de hand in Detroit gebouwd en zal z’n weg naar Nederland voornamelijk via de grijze import vinden. Het is goed om te zien dat Chrysler geen concessies heeft gedaan: de SRT Viper oogt als een ongenadige bruut, alle bekende Viper ontwerpelementen zijn aanwezig.

De nieuwe Viper is 50 procent stijver en 45 kilogram lichter dan het oude model. Lichte materialen als aluminium en koolstofvezel spelen een hoofdrol. Voor het eerst – en dat werd natuurlijk tijd ook – is de Viper leverbaar met veiligheidssystemen als ESP en traction control. In het interieur maakt de tweezitter misschien wel de grootste sprong vooruit. SRT spreekt van ‘premium materialen’, waaronder leder. Een nieuw infotainmentsysteem met 7 inch beeldscherm staat centraal. Verder prijkt op de optielijst een Harman Kardon audiosysteem met achttien speakers.

Leuk natuurlijk, maar waar het bij de Viper om draait is natuurlijk de V10-motor. Het 8,4 liter grote blok kennen we uit de vorige Viper maar is flink gewijzigd. Met als belangrijkste resultaat dat ‘ie 11 kilogram lichter is. Het vermogen is gestegen tot 640 pk, het koppel bedraagt 813 Nm. Prestatiecijfers zijn helaas nog niet beschikbaar.