Pagani Zonda nu met 760 pk

Het supercar merk Pagani lijkt zich steeds meer te richten op de bouw van unieke exemplaren. Zo ook van de Zonda met 760 pk.

Pagani liet onlangs een groepje journalisten toe in de fabriek, die daarbij ook de nieuwste auto’s te zien kregen. Het voornamelijk Britse journaille spotte daarbij een Zonda 760 RS, waarvan sindsdien enige YouTube-filmpjes op internet circuleren.

De ‘760’ in de modelnaam verwijst naar het aantal paardenkrachten. Eerder werd een Zonda met 750 pk motor uitgerust, maar meer kan natuurlijk altijd. De topsnelheid ligt daardoor boven de 350 km/u. Het bijzondere van de nieuwe Zonda is dat deze bestemd is voor gebruik op de weg en er dus enig extra comfort gewenst is. Pagani heeft daarom de motor uit de Zonda Cinque gebruikt; die van de Zonda R, met vele mechanische delen, was volledig ongeschikt. De wielen meten slechts 10 inch en de wielkasten zijn breder gemaakt. Dat is nodig om de 760 RS met zijn inmense kracht op de grond te houden.

De gespotte 760 RS is een uniek exemplaar. Hij is inmiddels onderweg naar Chili, waar eigenaren van een Zonda R naar een versie verlangden die geschikt was voor op de weg. Toch blijken er meerdere Zonda’s met 760 pk gebouwd te worden. Zo heeft Formule 1-coureur Lewis Hamilton een Zonda 760 LH besteld, met handbak naar verluidt.