Mercedes mengt zich in het kleine speelveld van de compacte personenbusjes, die een goedkoop alternatief zijn voor ‘echte’ MPV’s als de Renault Scenic en Ford C-Max. Als je aan Mercedes-Benz denkt, denk je niet gelijk aan 'goedkoop'. Hoe verhoudt de Citan zich ten opzichte van zijn concurrenten? Deze prijsvergelijking geeft het verrassende antwoord.

Mercedes biedt de nieuwe Citan aan met twee motoren in twee uitvoeringen. We gaan voor deze vergelijking uit van de duurste versie, omdat deze het dichtst in de buurt van een MPV komt. We zetten de prijs en uitrusting af tegen die van drie ‘ervaren’ concurrenten: de Citroën Berlingo, Fiat Doblo en het zustermodel van de Citan, de Renault Kangoo Family.

Prijsvergelijking Mercedes-Benz Citan Combi
Model Mercedes Citan Combi   Citroën Berlingo   Fiat Doblo Renault Kangoo  
Motor 109 CDI 90 pk e-HDi 90 pk 1.6 MJ 105 pk   1.5 dCi 90 pk
Uitvoering  Ambiente Tendence Dynamic Expression
Prijs 27.265 euro 27.140 euro 27.695 euro 27.990 euro

De tabel laat het al zien: de Mercedes-Benz is zeer scherp geprijsd. De Berlingo troeft ‘m nog wel af qua prijs maar is lang niet zo rijk uitgerust als de Mercedes. De Citroën heeft bijvoorbeeld geen cruise control, airconditioning en regen- en lichtsensoren. Als je de uitrusting van de Renault Kangoo naar het niveau van de Citan Combi wilt tillen stijgt het prijsverschil in het voordeel van die laatste tot zo'n 2.000 euro. Dat is een fors bedrag. Buitenbeentje in deze vergelijking is de Fiat Doblo, die niet alleen een sterkere motor heeft – een 90 pk-motor is in de Fiat alleen verkrijgbaar in combinatie met halfautomatische versnellingsbak – maar ook qua veiligheidsuitrusting een stapje hoger staat. Dat laatste zou je juist van Mercedes verwachten.

Mercedes heeft de Citan zo scherp geprijsd dat je niet om deze auto heen kunt.

Welke kopen?

Als je shopt in dit segment dan ga je voor veel ruimte in combinatie met een acceptabele prijs. Mercedes heeft de Citan zo scherp geprijsd dat je niet om deze auto heen kunt. Design is in dit segment wellicht een minder belangrijke factor maar laten we zeggen dat de Citan zijn bolle neus compenseert met de status van het Mercedes-logo. Tel daarbij op dat hij het laagste brandstofverbruik heeft en over-all de rijkste uitrusting. Ga je voor meer vermogen en een luxer interieur dan ben je ‘op papier’ bij de Fiat Doblo het beste af maar dan moet je ook iets dieper in de buidel tasten.

Of…?

Voor zo’n 27.000 euro kan je in plaats van een nieuw ‘busje’ natuurlijk ook gaan voor een échte MPV. We hebben een mooie Volkswagen Touran 1.6 TDI 105 pk uit 2011 gevonden met nog geen 30.000 kilometer op de teller. Je hebt dan meer comfort en luxe - een navigatiesysteem en automatische klimaatcontrole bijvoorbeeld - maar natuurlijk geen écht nieuwe auto.