TÜV-inspectie

Het Duitse keuringsinstituut TÜV heeft weer zijn jaarlijkse rapport opgesteld. Hierin staan de auto’s met de meeste en minste gebreken.

8,1 miljoen auto’s heeft de TÜV in 2013 in Duitsland onderzocht. Het aantal gebreken is de afgelopen jaren gestegen. Dat komt niet omdat auto’s slechter zijn geworden maar omdat mensen in deze tijd bezuinigen op onderhoud en omdat het wagenpark veroudert – en dat komt dan weer omdat de aankoop van een nieuwe auto wordt uitgesteld.

De zogenaamde ‘Mängelquote’ is gestegen naar 20 procent, wat betekent er bij 20 procent van de auto’s gebreken zijn aangetroffen. Dit kunnen ook kleine defecten zijn, zoals kapotte lichten. Bij nieuwe auto’s - tot 3 jaar - is dat percentage 6,1 procent.

Van die jonge auto’s is de Volkswagen Polo het model met de minste gebreken. Verder is het TÜV Report 2013 vooral een feestje van Toyota en Porsche. Toyota weet in de verschillende leeftijdscategorieën met de Prius, Auris, Avensis, Corolla Verso en RAV4 podiumplaatsen binnen te halen. De Porsche 911 is de auto met de minste gebreken in de leeftijdscategorieën 6-7 jaar, 8-9 jaar en 10-11 jaar.

Onderaan de lijst (auto’s met de meeste gebreken dus) vinden we vooral auto’s van Europese en Koreaanse makelij.