Binnenkort staat de GT 86 in de Toyota-showroom, het eerste sportmodel sinds jaren. Het Japanse merk blijkt echter aan nog een sportcoupé te werken. Technisch heel anders dan maar spiritueel de opvolger van de Supra.

Al in 2007 toonde Toyota de conceptcar FT-HS, die hiernaast staat afgebeeld. Vanwege de crisis belandde deze ‘Future Toyota-Hybrid Sports’ in de ijskast maar volgens het Amerikaanse magazine Motor Trend is het studiemodel inmiddels weer flink opgewarmd. De tweede generatie van de conceptcar zou al uitvoerig getest zijn op het Japanse circuit Fuji Speedway. Het tijdschrift schrijft over de ‘opvolger van de Supra’ maar dat moet niet letterlijk worden genomen. De nieuwe sportcoupé heeft namelijk een totaal andere aandrijflijn.

Geheel in overeenstemming met Toyota’s hedendaagse koers wordt de ‘nieuwe Supra’ hybride aangedreven. Een 3,5 liter V6-middenmotor zou de achterwielen kracht toedienen terwijl een paar ‘in-wheel’ elektromotoren de aandrijving van de voorwielen voor hun rekening zou nemen. Opmerkelijk genoeg wordt als versnellingsbak de continu variabele transmissie uit de Lexus RX genoemd, maar dan natuurlijk scherp afgesteld op de karakteristieken van de sportcoupé.

Het totaal aan vermogen moet uitkomen rond de 400 pk. De auto komt te staan op het GRMN MRS-platform. Die eerste afkorting staat voor ‘Gazoo Racing Meister of Nürburgring’ en verwijst naar het raceteam dat de FT-HS vorig jaar tijdens de 24 Uur van Nürburgring testte. Verwacht wordt dat dit team ook betrokken wordt bij de verdere ontwikkeling van de nog naamloze hybride sportcoupé.

Wat wil Toyota met deze auto? Volgens Motor Trend zou de extra sportauto een gat in de portfolio op moeten vullen, namelijk dat tussen de compacte GT 86 en de supercar LFA van dochtermerk Lexus. In dit tussensegment is concurrentie van bijvoorbeeld de Nissan GT-R, de aanstaande nieuwe Honda ASX en het toekomstig productiemodel van Infiniti’s Emerg-E Concept. Opgemerkt dient te worden dat de Toyota-top nog geen officiële goedkeuring heeft gegeven aan de productieversie. Mocht die toch snel komen, dan zou de auto al in 2015 klaar kunnen zijn en verkrijgbaar tegen een prijs van ruim 45.000 euro (exclusief belastingen).