Teaser Chevrolet Spark EV

Een van de auto's die deze week op de Los Angeles Auto Show worden onthuld is de Chevrolet Spark EV. Om 'range anxiety' weg te nemen introduceert het merk deze elektrische auto met een snellader die probleemloos meerdere malen per dag gebruikt kan worden. 

Hij is klaar, de elektrisch aangedreven Chevrolet Spark. Het model debuteert later deze week op de Los Angeles Auto Show. Volgende zomer staat 'ie al in de Chevrolet-showrooms in Californië, wanneer de EV hier arriveert is nog onbekend. Evenmin kunnen we de prijs al noemen.

Wel weten we dat de Spark met elektrische aandrijflijn in circa 8,5 seconden de sprint van 0-100 km/u kan afleggen. Dat dankt de EV natuurlijk mede aan het direct beschikbare koppel van 543 Nm. De ontwikkelaars hadden dan ook niet alleen de ecologische duurzaamheid voor ogen maar 'surprising fun-to-drive acceleration', ofwel een pittig rijkarakter.

We wilden verrassend leuke acceleratie naast maximale efficiëntie leveren

Het aantal kW van de oliegekoelde elektromotor ligt op omgerekend 130 paardenkrachten. Circa 75 procent van de aandrijflijn komt uit bestaande systemen zoals van de Chevrolet Volt. Het 20 kWh batterijpakket ligt op de plek waar bij de reguliere Spark de benzinetank zit. Dat voorkomt ruimteverlies in de auto. Chevrolet levert het batterijpakket met 8 jaar garantie - of een maximum van 100.000 mijl, ruim 160.000 km. 

Helaas is niets bekend over het bereik van de accu's. Om de angst voor lege batterijen weg te nemen richt het merk zich niet op het verlengen van de actieradius maar op het vergemakkelijken van het opladen. Behalve standaard opladen met een 120 V-kabel of aan een 240 V-stopcontact - dat minder dan 7 uur in beslag neemt - komt vlak na introductie een snellader beschikbaar. Binnen 20 minuten kun je er de batterijen voor circa 80 procent mee opladen. Dat kan probleemloos meerdere malen per dag, zo hebben tests in het laboratorium uitgewezen.