Met de Smart Insect conceptcar slaat Toyota twee vliegen in een klap. Het presenteert een studiemodel van een eenpersoonswagentje en het experiementeert met slimme technologie. 

Op de Japanse electronicabeurs Ceatec 2012 heeft Toyota de Smart Insect Concept geprestenteerd. De naam 'Insect' is een afkorting van Information Network Social Electric City Transporter. Daarmee geeft het merk aan dat het elektrische aangedreven studiemodel bedoeld is voor modern stadsvervoer. 

We hebben dit soort conceptcars al eerder bij diverse merken voorbij zien komen. Toyota legt het accent op slimme informatietechnologie. Aan de buiten- en binnenzijde zit de auto vol met sensoren, onder meer om gezichten, bewegingen en spraak te herkennen. Op basis van de input die het krijgt 'leert' het systeem de voorkeuren van de bestuurder kennen. Daarop functioneert de auto met minimaal benodigde handelingen van de rijder. 

Zo herkent het systeem een bestuurder die aan komt lopen aan zijn of haar gezicht. Door je hand richting portier te bewegen gaat de vleugeldeur open - maar alleen als de persoon in kwestie daarvoor toestemming heeft. De voorkeuren van de rijder, zoals het gebruik van het audiosysteem of airconditioning, worden automatisch ingesteld.

Voor dit soort zaken staat de boordcomputer in contact met het Toyota Smart Center, waar alle benodigde gegevens worden opgeslagen in de 'cloud'. Ook kan de bestuurder gebruikmaken van de smartphone, ook buiten de auto. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit huis de inductie-mat aanzetten waarmee de accu's van de auto worden opgeladen. 

Het is onbekend of Toyota de eenpersoonsauto uiteindelijk in productie neemt. Het concern concentreert zich op het uitwerken van de slimme technologie, in eerste instantie voor veiligheidstoepassingen.