Vandaag beleeft de Lexus GS 300h zijn wereldpremière in Shanghai. Het is een belangrijk model voor Nederlandse leaserijders want tot en met 2015 is er maar 20 procent bijtelling voor verschuldigd.

Eind dit jaar wordt het Lexus-assortiment bij de Nederlandse dealers uitgebreid met een nieuwe uitvoering. Dit keer gaat het niet om een nieuw model maar een instapversie van de bestaande GS, die momenteel al verkrijgbaar is als 450h. In plaats van de V6-motor heeft de nieuwe GS 300h een 2,5 liter viercilinder benzinemotor in het vooronder. De 'h' geeft aan dat ook deze uitvoering een hybride is dus de benzinemotor wordt aangevuld met elektromotor. 

Lexus heeft de benzinemotor voorzien van D-4S-technologie, waarin directe en indirecte injectie verenigd zijn. Dit maakt, zo geeft de fabrikant aan, dat het vermogen beschikbaar is over een breed toerenbereik. Ook zou de aandrijflijn een 'ongekende souplesse' vertonen. 

Van de auto, die vandaag debuteert op de autoshow van Shanghai, zijn nog geen prestatiecijfers vrijgegeven. Wel zijn brandstofverbruik (gemiddeld 5,0 l/100 km) en CO2-uitstoot ('minder dan 110 g/km') bekend. Dat is goed nieuws voor Nederlandse leaserijders want het betekent dat de GS 300h tot en met 2015 onder het bijtellingstarief van 20 procent valt. Later dit jaar worden de exacte specificaties en prijzen bekendgemaakt.