Lancia Ypsilon

De Lancia Ypsilon die naast benzine op groengas rijdt is vanaf heden te bestellen. Behalve de gangbare belastingvoordelen delen de nationale en sommige regionale overheden ook nog subsidie uit. En dan tank je ook nog eens voordelig.

Eerder kondigden we 'em al aan als Lancia Ypsilon Ecochic Methane, in Nederland is 'ie nu verkrijgbaar als Ypsilon CNG Ecochic. En hoewel CNG staat voor aardgas ('compressed natural gas') kan de tank van deze compacte auto ook worden gevuld met groengas, de duurzame variant van aardgas. Een volle tank (12 kg) groengas kost slechts 12 euro. Samen met de benzinetank (40 liter) heeft de Ypsilon CNG een bereik van meer dan 1.000 km. 

Dat zijn de verbruiksvoordelen, nu de belastingvoordelen. Leaserijders hoeven slechts 14 procent bij hun fiscale inkomen op te tellen. Particulieren worden bij aankoop vrijgesteld van BPM. Tot 2014 hoeven zij evenmin wegenbelasting (mrb) te betalen. Omdat de auto niet alleen weinig CO2 uitstoot (86 g/km) maar de productie van aard- en groengas ook nog eens schoon is zijn er bovendien subsidies op de Ypsilon CNG te krijgen. Landelijk bedraagt deze 1.250 euro. In regio's als Limburg, Tilburg en Haaglanden komt hier nog een extra subsidie bovenop; vraag hiernaar bij je Lancia-dealer.

De verkoopadviesprijs voor de Lancia Ypsilon CNG Ecochic in basisuitrusting Silver bedraagt 14.650 euro. Met het maximum aan subsidies kan dit bedrag echter uitkomen op slechts 11.650 euro. Standaard heb je dan een Ypsilon met onder meer Hill Holder, in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, radio, een in 50/50 op te delen achterbank, elektrisch bedienbare ramen en buitenspiegels. 

De prijzen van het uitrustingsniveau Gold beginnen bij 16.150 euro. Op deze uitvoering zitten bijvoorbeeld ook een airconditioning, cd-speler met mp3, donkergetint glas achterin, een bestuurdersstoel met lendensteunen en een verchroomd uitlaat-sierstuk inbegrepen. Beide versies zijn voorzien van de 0,9 liter TwinAir tweecilindermotor van 80 pk.