Ford heeft de nieuwe Ka Concept officieel onthuld. Is dit de voorbode van nieuwe Ka in Europa? Het antwoord op die vraag moeten we je schuldig blijven.

De Ka Concept is een zo goed als productierijpe concept car die vanaf volgend jaar in een definitieve versie in ‘opkomende markten’ verkocht gaat worden. Later komt de nieuwe Ka ook naar andere markten, maar een woordvoerder van Ford kan ons daar nog weinig over vertellen: “Hij is ontworpen als global car dus hij gaat in zoveel mogelijk markten verkocht worden.”

Dat wil echter niet zeggen dat de auto ook daadwerkelijk naar Europa komt. “Het is afhankelijk van heel veel factoren. Als de auto naar Europa komt dan is het nog niet zeker of hij ook in Nederland verkrijgbaar wordt. Dat hangt namelijk af van de beschikbare motoren en CO2-uitstoot”, aldus de woordvoerder.

Ford meldt in een persbericht dat de Ka zich onderscheidt met veel interieurruimte, een laag brandstofverbruik en ‘de beste airconditioning in zijn klasse’. Qua formaat is het nieuwe model in ieder geval een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de huidige Europese Ka, die er alleen als driedeurs is. De nieuwe Ka staat op het platform dat ook door de EcoSport, die eveneens in Brazilië is ontwikkeld, gebruikt wordt. Die auto komt begin volgend jaar wél naar Europa, dus er is zeker hoop voor deze Ka.

Andere opties voor een nieuwe Ka lijken er voorlopig niet te zijn, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe samenwerking met Fiat. De huidige Ka staat namelijk op het platform van de 500. De woordvoerder kan en wil hier nog niets over zeggen.