Saab 9-3N door NEVS

De RDW keurt deze week een aantal Saabs 9-3 die door de nieuwe eigenaar van het merk zijn gebouwd. Als de auto’s een typegoedkeuring krijgen dan geldt deze voor heel Europa.

De eerste Saab sinds het faillissement van het merk in 2011 is op weg om een typegoedkeuring voor Europa te krijgen. De website Saabsunited.com, die de ontwikkelingen rondom Saab nauwkeurig volgt, meldt dat er op dit moment een aantal exemplaren van de 9-3N in Nederland zijn om een typegoedkeuring voor Europa te krijgen. Ze worden gekeurd bij de RDW, waar Saab ook voor het faillissement al modellen liet keuren.

Het betreffende model is een 9-3N, die nauwelijks verschilt van de 9-3 die Saab in 2011 voor het laatst produceerde. Wel zijn veel General Motors-onderdelen vervangen door die van andere leveranciers. De nieuwe eigenaar NEVS, een consortium van investeerders, betrekt de 2.0 turbomotor wél weer van GM. Later moet er een elektrische versie van de 9-3 komen.

Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat de 9-3N verkrijgbaar wordt, NEVS spreekt zelf over 'begin 2014'. Saabsunited meldt dat er weinig beweging is vanuit NEVS naar de dealers de laatste maanden. Eerder dit jaar zijn er een aantal bedrijven, ook in Nederland, door het NEVS benaderd met de vraag of ze weer dealer van Saab willen worden.