Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft vier nieuwe modellen getest op botsveiligheid. De Jeep Cherokee, Mercedes-Benz CLA, Peugeot 2008 en Suzuki SX4 S-Cross halen de maximale score van vijf sterren.

Er zijn weer vier nieuwe modellen tegen de muur gezet door EuroNCAP. De crashtests leveren geen teleurstellingen op dit keer, alle vier de modellen halen de maximale score van vijf sterren.

Voor Jeep is dat niet vanzelfsprekend, het is voor het eerst dat het merk in een Europese crashtest vijf sterren haalt. De invloed van het ‘nieuwe’ moederbedrijf Fiat werpt hier duidelijk zijn vruchten af. Samen de SX4 haalt de Cherokee van de vier auto’s zelfs de hoogste score op het onderdeel ‘inzittendenveiligheid’. Op de andere onderdelen – kindveiligheid, voetgangersvriendelijkheid en veiligheidsystemen – scoort de Jeep ook prima, al krijgt de Cherokee puntenaftrek omdat er geen waarschuwingssticker op de zonneklep zit, waarop staat dat je geen kinderzitje voorin mag gebruiken als de airbag is ingeschakeld.

Crashtest Suzuki SX4 S-Cross

De Peugeot 2008 haalt op alle onderdelen een dikke voldoende. Kleine minpuntjes zijn de matige score bij de whiplashtest en de ‘marginale’ bescherming van de borst bij de zogenaamde paaltest. Dat laatste is ook van toepassing op de Marcedes-Benz CLA, die wel enkele prijswinnende actieve veiligheidssystemen aan boord heeft en van al deze modellen het vriendelijkst is voor voetgangers.

De Suzuki SX4 S-Cross scoort goed op alle onderdelen en laat eigenlijk nergens steken vallen. Op het onderdeel ‘actieve veiligheid’ heeft hij zelfs samen met de Mercedes-Benz de hoogste score.