EuroNCAP heeft vier modellen getest op botsbestendigheid. De Lexus IS, Mazda 6, Mitsubishi Space Star en Opel Adam scoren gezamenlijk achttien sterren.

EuroNCAP maakt de resultaten van vier nieuwe botsproeven bekend. De organisatie zette de Lexus IS, Mazda 6, Mitsubishi Space Star en Opel Adam tegen de muur. De Lexus en Mazda scoorden vijf sterren botsveiligheid, de stadsauto’s van Mitsubishi en Opel moeten het met een viersterrenscore doen.

De Mazda 6 haalt de hoogste score van alle geteste auto’s op het onderdeel inzittendenveiligheid – 92 procent. De Lexus IS scoort slechts 1 procent minder. Op het onderdeel veiligheid voor kinderen haalt de Lexus meer punten dan de Mazda (85 om 77 procent) maar die laatste troeft de Lexus weer af als het gaat om de aanwezigheid van actieve veiligheidssystemen.

Crashtest Opel Adam

De Opel Adam en Mitsubishi Space Star komen tot een score van vier sterren. Bij de Space Star komt dat vooral door het ontbreken van een gordelverklikker voor de achterbank en een ‘speed limiter’ op de boordcomputer. Met een score van 90 en 72 procent op de onderdelen inzittenden- en kinderveiligheid haalt de stads-Japanner een goede score. De Adam hengelt op deze onderdelen 87 en 72 procent binnen maar laat punten liggen bij de whiplashtest. De bescherming van de nek is bij een aanrijding van achteren matig. De passagiers zijn bij een frontale botsing zeer goed beschermd, maar bij de paaltest blijkt de bescherming van het bovenlichaam zwak.