Er is voor het eerst sinds mei 2011 weer een Saab geproduceerd. Het betreft een 9-3 die volledig ‘vrij’ is van General Motors-onderdelen.

Voor het eerst in ruim 2 jaar tijd is er weer een Saab van de band gelopen in Zweden. NEVS, het bedrijf dat de resten van de Saab opkocht, heeft een eerste pre-productiemodel van de 9-3 in elkaar gezet. Deze foto’s, die op Saabsunited.com zijn gepubliceerd, bewijzen dat min of meer.

Verwacht niet dat je morgen meteen naar de dealer kunt lopen om een nieuwe Saab te bestellen. Het gaat nog om een pre-productiemodel, waarbij de focus lag op het bouwen van een auto zonder onderdelen van General Motors. Het Amerikaanse bedrijf wil namelijk geen techniek verkopen aan de nieuwe, deels Chinese eigenaar van Saab. De afgelopen maanden heeft Saab contracten afgesloten met nieuwe toeleveranciers om dat gemis op te vangen.

Het is niet bekend welke motor er in de nu geproduceerde 9-3 ligt. Misschien zit er nog helemaal geen krachtbron in de auto, NEVS is niet erg scheutig met informatie. Hoewel het bedrijf eerder aankondigde dat de 9-3 een facelift zou krijgen lijkt de auto op de foto exact gelijk aan de 9-3 zoals die in 2011 voor het laatst van de band liep. Alleen het logo is anders want NEVS mag geen gebruik maken van het oude beeldmerk.

Van de 9-3 komt op termijn een elektrische versie. Op de website van Saab staat dat de elektrische 9-3 begin 2014 wordt voorgesteld. De eerste mijlpaal is een feit want een jaar geleden hield niemand het voor mogelijk dat er ooit nog een Saab zou worden gebouwd in Trollhättan.