BMW

Dat de volgende generatie BMW 1 Serie voorzien wordt van voorwielaandrijving was al bekend. Maar dat het belangrijkste 1 Serie-model een sedan wordt is nieuw. 

BMW is van plan om een compacte sedan te introduceren. Deze 1 Serie sedan - met de werknaam New Entry-level Sedan ofwel 'Nes' - wordt een concurrent van de Audi A3 sedan en de Mercedes-Benz CLA. Dat meldt het vakblad Automotive News.

Momenteel is de goedkoopste BMW sedan de 3 Serie en dat voelt het Duitse merk kennelijk in de portemonnee. In landen als China en de Verenigde Staten zijn kleine, premiumauto's met vier deuren populair. Een woordvoerder zegt daarom: "De Nes staat centraal in onze groeiplannen", aldus het blad.

Net als z'n concurrenten krijgt de 1 Serie sedan voorwielaandrijving - een primeur voor BMW. Daarvoor maakt de BMW Groep het nieuwe platform UKL ('Unter Klasse') in gereedheid. Dit debuteert op de aanstaande autoshow in Los Angeles, maar dan als bodemplaat voor de nieuwe Mini. Naast de standaard-Nes zal de nieuwe BMW ook verkrijgbaar worden met vierwielaandrijving.

Het duurt nog tot 2017 voordat de geheel nieuwe 1 Serie klaar is. Na het debuut van de compacte sedan volgen de nieuwe 1 Serie hatchback, coupé en cabrio, die dan alle van voorwielaandrijving worden voorzien.