Audi A1

Ook Audi ontkomt niet aan het downsizen naar driecilindermotoren. De A1 is het eerste model dat zo’n motor krijgt, maar ook de A3 komt in aanmerking.

BMW doet het binnenkort en Audi blijft niet achter. De premiummerken hebben de driecilindermotor omarmd. In de jacht naar minder CO2-uitstoot ontkomt ook Audi niet aan downsizen naar driecilinders. De A1 is het eerste model dat zo’n motor krijgt, zo heeft de CEO Rupert Stadler gezegd tegen AutoExpress.

“In de A1 en A3 zal een driecilindermotor in de toekomst de instapper zijn. Dat weet ik zeker. Deze motor geeft een goed gevoel en heeft veel trekkracht.” Audi kan de motoren lenen bij moeder Volkswagen, maar zal er nog wel wat extra vermogen aan toevoegen.

Op dit moment heeft Volkswagen een 1.0 benzinemotor die in de Up! en de vernieuwde Polo wordt gebruikt en de 1.4 TDI uit de Polo Bluemotion. Beide maken kans op een plekje onder de motorkap van de A1. De krachtigere varianten verschijnen ook in de A3. Veel verder wil Audi nog niet gaan, al sluit de CEO niet uit dat er over een jaar of 10 ook driecilindermotoren in grotere modellen als de A4 en A5 zullen liggen. En waarom ook niet?