Saab 9-3 NEVS

Ja, de eerste nieuwe Saabs sinds jaren zijn onlangs via een omweg in Nederland terecht gekomen, maar achter de schermen rommelt het. Gaat de échte comeback van Saab er ooit nog komen?

Liefhebbers wachten er geduldig op, de comeback van ‘hun’ merk Saab. Het project van de nieuwe eigenaar NEVS, die de restanten van het failliete merk opkocht, zag er veelbelovend uit. Het bouwen van elektrische Saabs op een nieuw platform blijkt echter nog een hele uitdaging. Nu lijkt het erop dat NEVS aan de rand van afgrond staat. Detroit News meldt dat de eerste schuldeisers zich al hebben gemeld bij de rechtbank.

De productie van de 9-3 werd onlangs al stopgezet. Sinds eind vorig jaar liepen er weer mondjesmaat auto’s van de band in het Zweedse Trollhättan. Deze auto's werden alleen verkocht in het thuisland. Enkele Nederlandse dealers zagen kans om via een omweg toch een aantal exemplaren van de ‘nieuwe’ 9-3 naar ons land te halen.

Aan het begin van de zomer werd al duidelijk dat het niet goed gaat met NEVS. Geruchten over overnamekandidaten staken de kop op, zo zou het Indiase Mahindra de boel willen overnemen. Hopelijk kan Saab zijn ambitieuze plannen onder welke eigenaar dan ook voortzetten.

Het merk wilde op basis van het Phoenix-platform, dat deels werd ontwikkeld onder de vorige eigenaar Spyker, elektrische auto’s gaan bouwen. Ook een elektrisch aangedreven versie van de 9-3 stond in de planning. 

*Update*

16.30 uur

NEVS zegt in een verklaring dat het bedrijf 'niet failliet' is. Er is op dit moment geen geld om alle leveranciers te betalen, maar het bedrijf belooft dat dit binnenkort zal gebeuren. Ondertussen zijn gesprekken met 'twee grote autobouwers' in volle gang. NEVS hoopt met een van de twee overeenstemming te bereiken om de plannen met Saab door te kunnen zetten.