Spyker B6 Venator Concept

Spyker balanceert op het randje van een faillissement. Het bedrijf heeft van de rechter in Lelystad uitstel van betaling gekregen om de boel te reorganiseren.

Spyker krijgt surseance van betaling. Het bedrijf Spyker N.V. met dochterbedrijf Spyker Automobielen B.V. heeft bescherming tegen schuldeisers gekregen van de rechtbank Midden Nederland. Het automerk krijgt daarmee tijd om te reorganiseren.

Het afgelopen jaar is er achter de schermen gewerkt om de nieuwe sportauto B6 Venator productierijp te maken. Dat is niet gelukt en daardoor wordt er geen geld verdiend. De productie van het enige model van Spyker, de C8 Aileron, ligt al enige tijd stil. Spyker belooft dat de belangrijkste activiteiten van het merk gewoon doorgaan. Daarbij gaat het vooral om aftersales.

Ondertussen moet er geld gevonden en gereorganiseerd worden. De meest waarschijnlijke optie is dat Spyker wordt overgenomen door een buitenlandse partij. Het merk zegt in gesprek te zijn met een Amerikaanse fabrikant van elektrische vliegtuigen. Er zijn zelfs al plannen om de techniek uit de vliegtuigen te gebruiken in Spyker-modellen.

Mocht dat allemaal niet lukken dan rest faillissement, maar daar wil Spyker-topman Victor Muller voorlopig niks van weten. Hij verwacht dat Spyker 'sterker en innovatiever' uit de strijd komt.